Alpolgármesteri bejelentkezés

Ekkor: .

Tisztelt és Kedves Akarattyaiak!

Ezúton is szeretnék bemutatkozni, és gondolataimat megosztani Önökkel. Többször elhangzik a kérdés: ki vagyok, és mi a kötődésem Akarattyához?

Röviden magamról. Házasságban élek, két gyermekünk van. Feleségem mérnök. Kislányom – Hanna – hamarosan MSc. gyógytornász, mester fizioterapeuta, aki főként születési sérült kisgyerekek gyógyításában dolgozik. Fiam – Dániel – mérnökfizikus, és igazán nem nagy szavaknak szánom, de földünk jövőbeni energiaellátásának kutatásával foglalkozik a Wigner Fizikai Kutatóközpontban.

Okleveles építőmérnök, szervezőmérnök vagyok. Sok éves vállalkozói tapasztalatom mellett több éves önkormányzati gyakorlattal is rendelkezem. 2007-től a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinél dolgoztam műszaki igazgatóként. Büszke vagyok rá, hogy Szentendre Város Önkormányzata az Európai Unió által támogatott projekt keretében a legmodernebb műszerekkel felszerelt, egynapos sebészetet is magában foglaló „kis kórházat” valósított meg, s ebben a SZEI részéről, mint műszaki igazgató voltam a projekt felelőse. A beruházás a lakosság megelégedésére, határidőre elkészült.

Mi a kötődésem Akarattyához? Nagyszüleim az 1930-as évek elején, tehát a Fürdőtelep Egyesület kialakulása idején építették itt a házukat. Apai nagymamám ettől kezdve az év jelentős részét Akarattyán töltötte, szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozott. Természetesen a kapcsolódó „melléktermékek”, a bor és a pálinka sem maradtak el. Anyai nagyapám építészként a háborús károk helyreállításán dolgozott az alagút és a közúti híd újjáépítésén. Születésem óta minden évben hosszú időt töltöttem itt, diákéveimben főként a nyári hónapokat. Ezek alapján elmondhatom, hogy nagyon sok barátom, ismerősöm van, akikkel Akarattya az összekötő láncszem.

Hogyan, miért vettem részt a választás megszervezésében? Az előbbiek alapján nyilvánvaló, hogy a Matolcsy családot, így Matolcsy Gyöngyit is régóta ismerem. Családjainkat többgenerációs barátság köti össze. Megtisztelő felkérés volt számomra Gyöngyi és csapatának támogatása kampányszervezőként. Örömmel vállaltam el, mert minden szempontot elemezve és értékelve arra jutottam, hogy ez a csapat tud a legtöbbet tenni Akarattyáért. Amint a választási eredmény mutatta, a befektetett sok-sok munka – ismerősökkel, barátokkal folytatott beszélgetés, meggyőzés – meghozta gyümölcsét.

Hogyan lettem alpolgármester? Az elért eredmények igazolták várakozásomat, így amikor a képviselőtestület felkért alpolgármesternek, örömmel vállaltam, mert az elért választási eredményt erős felhatalmazásnak érzem az alpolgármesteri feladat ellátásához. Feladatom nyilvánvalóan polgármesterünk munkájának segítése, a képviselő-testület szakmai munkájának előmozdítása, kiemelve Akarattya fejlesztési stratégiájának kidolgozását, és az abból adódó feladatok megvalósítását.

Hogyan látom a jelent? Nem szabad elfelejteni, hogy mindössze 3 hónap telt el az új akarattyai önkormányzat munkába lépésétől. Ezalatt nagyon sok minden történt. Erről polgármester asszonyunk szól a köszöntőjében. A legfontosabb lépés volt szerintem a Kenesétől való elválásról hozott gyors döntés, valamint Akarattya pénzügyi stabilitásának elérése elsősorban az önkormányzat által elnyert központi támogatásnak köszönhetően. Meg kell azonban említenem, hogy Kenese – a hírekkel ellentétben – korrekten állt hozzá az ügyhöz. Ugyancsak kiemelendő, hogy mára kialakítottuk hivatalunk induló személyi állományát.

Hogyan látom a jövőt? A stratégiai feladatokat én két nagy csokorba szedem. Az egyik, egy általános, és minden tekintetben szükséges település-alapfejlesztés (utak, infrastruktúra, szolgáltatások, önkormányzati alapfeladatok ellátása). A másik, az adott pillanatban meglévő nagy ívű, elsősorban az EU-s pályázati forrásokat célba vevő fejlesztések megindítása, végrehajtása. Ez utóbbi csokor adja Akarattya nagy fejlődésének lehetőségét. Ennek érdekében folyamatosan tájékozódunk, és építjük a kapcsolatokat úgy Budapesten, mint Székesfehérváron, Almádiban, Füreden, Veszprémben, és Főkajáron a közös önkormányzati hivatalban. Ez utóbbi esetén ki kell emelnem az irányunkban megnyilvánuló rendkívüli segítőkészséget, kedvességet.

Az előbbieket azért soroltam föl, hogy érzékeltessem, mennyit kell „talpalni” a jövő érdekében. Akarattya a környező települések összefogására számít. Célunk, hogy a balatoni turizmusba az északi „karéj” erőteljesebben bekapcsolódjon. Akarattyának és közvetlen környezetének minden adottsága megvan erre. Kiemelem azt a furcsaságot, hogy az, hogy a fejlesztések terén jól lemaradtunk, most előnyünkre válik. Emiatt gyakorlatilag szinte minden pályázaton indulhatnánk és részt vehetnénk, de erőinket jól be kell osztani. Az, hogy melyik irányba haladunk a közeljövő információi alapján polgármesterünk vezetésével, az önkormányzat testülete dönti el, a fő kérdésekben számítva az akarattyaiak véleményére. Ez utóbbi miatt ki kell alakítanunk a megfelelő kommunikációt. Célom, hogy a döntő többség támogatását folyamatosan megtartsuk.

Meggyőződésem, hogy Kenesével hamarosan minden kérdést tisztázunk. Én haladni szeretek, méghozzá előre, megfontoltan és gyorsan. Ebbe nem fér bele a régi sérelmek újra és újra történő felmelegítése. Azt időben kellett volna megtenni, az az idő már elmúlt. Így a határ kérdésében álláspontom egyértelmű: jogkövető magatartást kell tanúsítanunk, jelen esetben az ügydöntő népszavazásra és a köztársasági elnök kihirdetésére vonatkozóan. Szükséges a vagyonmegosztási egyeztetések, tárgyalások mielőbbi megkezdése, de ez nem lehet akadálya az Akarattyán lévő vagyontárgyak fejlesztésének, Akarattya általi üzemeltetésének, fenntartásának. Hiba lenne a késlekedés, hisz adott esetben ez a pályázati lehetőségek meghiúsulásához is vezethet. Józan ész szerinti cselekedetet várunk el, ami nem akadályozza jövőbeni együttműködésünket, és megteremti az alapot a közös fejlesztések végrehajtásához, hiszen egy feladat végrehajtása sok esetben nem állhat meg a település-táblánál.

Aktuális kérdés: a „csapadékvíz” pályázat jövője. Nem látunk tisztán. A Kenesével történt megegyezés alapján a kivitelezésre új közbeszerzést írunk ki. Ennek eredményétől függ, hogy vállaljuk-e, vállalhatjuk-e a projekt megvalósítását.

Az akarattyaiak döntő többsége irányából most várakozással fűszerezett türelmet és békét érzékelek. Ez sokat segít nekem, nekünk. Köszönjük!

Réfy Imre
alpolgármester